mandag 4. juli 2016

Sluser er porter

i en elv eller en kanal, vanligvis for å løfte/senke båter. Som Panamakanalen (løfter/senker 26 m), Gøta kanal (92 m) og Telemarkskanalen (72 m). (Suezkanalen har ingen sluser.)

Her et par bilder fra Kjeldal sluser på Telemarkskanalen.
Slusene åpnes mot vanntrykket, Dvs oppover vassdraget, slik at vanntrykket hjelper til med å holde ene sluseportensettet lukket når man tapper vann ut for å senke båten ned til lavere nivå.
Slusene åpnes og lukkes med spett som går i ett spettspor. Ganske lett da det er stillestående vann med samme vannivå på begge sider av sluseporten.
Nå finnes det også sluser for å bremse kraftig strøm i smale sund. Ble bygget i en tid da rutebåter var fremkomst-middelet. Båten hadde sine rutetider noe tidevannet ikke ville tilpasse seg så strømmen var tidvis sterkt når båten hadde rute.


Jeg kjenner til to slike anlegg i Norge, det første avbildet er ved Skjoldastraumen i Tysvær kommune i Rogaland.

Sluseanlegget i sjø har dobbelt sett med porter, en for hver retning vanntrykket kan ha, om strømmen går inn eller ut.

Dette anlegget er modernisert slik at slusene styres ved hjelp av hydraulikk. Innfelt i øverste bilde ser en spettsporet som ble brukt opprinnelig.

Når vi var det sto det ene slusesettet åpent og det andre lukket.
Slusene i Skjoldastraumen hadde svingbro som bildet viser. Nå har den en vippebro som i alle fall i teorien kan åpnes. Om det noen gang gjøres vites ikke.

Dette neste anlegg  avbildet er i Lindås kommune i Hordaland. Disse slusene ble renovert for ca 10 år siden år siden og kan brukes. Vanligvis står de åpne.

Det er dessverre ikke mulig å nå helt frem til anlegget fra land, siden man da må gå gjennom en privat hage, men man kommer ganske nær etter å ha ta beina fatt den siste strekningen. Tar ca 40 minutter med rask gange å gå fra der den offentlige veien stopper. Sykkel kan også brukes på god asfaltvei.

Når anlegget var i drift var det ikke vei frem.
Dette er det nærmeste man kommer,

så teleobjektiv hjelper for å se detaljer.Slusene i Lindås har jeg selv vært med å bruke noen ganger for vel 50 år siden. Den ene gangen slepte vi en noe større turbåt med motortrøbbel gjennom på vei til verksted.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar