søndag 7. august 2016

Når broen og tunnelene kommer

blir ferjekaiene gjerne liggende tilbake som en asfaltørken. Slik som denne på Valevåg i Sveio kommune i Hordaland.  Vi svingte nedom kaien ved en tilfeldighet etter å ha vært innom Valen kapell fra år 1707.
Fergekaien var en del av det som i dag er E39 mellom Stavanger og Bergen. En svær flate med asfalt. Så stor at jeg ikke fikk alt med på ett bilde.
Andre nedlagte kaier er sambandet Steinestø - Knarvik som var Norges mest trafikkerte før det ble erstattet av Nordhordlandsbroen i 1994. Kaien i Steinestø, over, blir i dag brukt som sand- og steinlager for en lokal bedrift.


Men det lå en ferge der den dagen jeg var bortom!

Showboat er en ombygget ferge som reiser rundt på Vestlandet med diverse show og teaterforestillinger.

På Knarviksiden er det parkeringsplass for hurtigbåtterminalen. Båt til/fra Bergen.
Området er blitt omkranset av trær så det ser litt bedre ut enn da fergen gikk. Men bare litt.
En annen steinørken hvor forfallet er enda tydeligere er Sævråsvåg litt lenger nord i Lindås kommune. Var også en del av det som senere ble til E39. Kaien på Sævråsvåg fikk sin skjebne beseglet når veien ble langt gjennom Romarheimsdalen lenger inne i kommunen. Lokalsamfunnet rundt forfaller. Butikklokalet i bakgrunnen ser ikke ut til å bli brukt til noe. Kanskje samfunnet skulle bruke litt midler på å fjerne noe asfalt og restene av fergelemmer på de kaiene som legges ned?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar